Temeljne ideje, Neville Goddard

Kada se radi o ovako obimnoj temi uistinu je nezahvalan zadatak sažeti u nekoliko stotina riječi ono što smatram najosnovnijim i najvažnijim idejama za one koji teže istinskom razumijevanju metafizike. Napravit ću najbolje što mogu izlaganjem triju temeljnih ideja: Samopromatranje, Određivanje cilja i Odvajanje.

Svrha istinske metafizike jest dovesti do ponovnog rođenja ili radikalne psihološke promjene u pojedincu. Takva promjena ne može se odviti prije nego što čovjek otkrije to sebe koje bi mijenjao, a to otkriće nije moguće bez nepristranog promatranja njegovih reakcija na život. Sveukupnost tih reakcija određuje čovjekovo stanje svijesti, a njegovo je stanje svijesti ono što privlači situacije i okolnosti u njegov život.

Time je, s praktične strane, početna točka istinske metafizike samopromatranje, s pomoću kojeg otkrivamo svoje reakcije na život, reakcije koje stvaraju naše skriveno sebe – uzročnika našeg života.

Slažem se s Emersonom, „Čovjek se izvana okružuje pravim prikazom samog sebe… možemo vidjeti jedino ono što i sami jesmo.“

Između onog vanjskog i onog unutarnjeg u čovjeku postoji nedvojbena povezanost i upravo su naša unutarnja stanja ono što vječno privlači naš vanjski život. I zato, čovjek uvijek mora poći od sebe.

Ono što treba promijeniti jest sebe.

U svom sljepilu, čovjek je prilično zadovoljan sobom dok su mu okolnosti i situacije njegova života iznimno mrske. Tako osjeća ne znajući da uzrok njegovog nezadovoljstva ne leži u okolnostima ili osobi kojom je nezadovoljan, već u njemu samom – onom sebi koje toliko voli.

Ne znajući da se „izvana okružuje pravim prikazom samog sebe“ i da „može vidjeti jedino ono što on sam jest“, zaprepašten je kad otkrije da je u druge uvijek sumnjao zbog vlastite neiskrenosti.

Samopromatranje razotkriva tog neiskrenog u svakome od nas, i njegovo postojanje moramo priznati da bi ikakva transformacija bila moguća.

Sada, ovog trenutka, pokušaj vidjeti svoje unutarnje stanje. Na koje misli pristaješ? S kojim si osjećajima identificiran? Uvijek obraćaj pozornost na to gdje se nalaziš unutar sebe.

Većina nas misli da smo dobri, puni ljubavi, velikodušni i tolerantni, da lako opraštamo i da smo plemeniti, no nepristrano promatranje naših reakcija na život pokazat će nam sebe koje uopće nije dobro i puno ljubavi, velikodušno i tolerantno, opraštajuće i plemenito. Upravo to sebe moramo najprije priznati, a zatim ga početi mijenjati.

Ponovno rođenje ovisi o unutarnjem radu na sebi. Bez mijenjanja ovog sebe ne možemo se ponovno roditi. Svaki put kad nam se pojavi potpuno novi skup reakcija znači da se odvila promjena svijesti, duhovno ponovno rođenje.

Kada nepristranim promatranjem otkrijemo svoje reakcije na život, ono sebe koje treba mijenjati, tada je vrijeme za formuliranje cilja. Moraš odrediti kakav želiš biti, naspram onog sebe kakav u tajnosti zapravo jesi. Kad jasno odrediš svoj cilj, u odnosu na njega moraš gledati svaku svoju reakciju tijekom svakodnevnog života.

Ovo je potrebno jer svatko od nas živi u određenom stanju svijesti, koje smo prethodno opisali kao sveukupnost naših reakcija na život. I zato, određivanjem svog cilja određujemo i stanje svijesti koje, poput svih stanja svijesti, ima i određene reakcije na život. Primjerice, ako neka glasina ili neutemeljena primjedba u jednoj osobi izaziva nervozu dok u drugoj ne izaziva nikakvu reakciju, imamo dokaz da te dvije osobe žive u dva različita stanja svijesti.

Ako kao cilj odrediš biti plemenita, velikodušna, sigurna i blaga osoba – znajući da su sve stvari stanja svijesti – promatranjem svojih reakcija na svakodnevne događaje lako ćeš vidjeti jesi li vjeran svom cilju ili ne. Ako si vjeran svom idealu tvoje će reakcije biti u skladu s tvojim ciljem jer si s njime identificiran i, otuda, razmišljaš iz svog cilja. Ako tvoje reakcije nisu u skladu s tvojim idealom imaš siguran pokazatelj da si odvojen od svog ideala i da samo razmišljaš o njemu.

Pretpostavi da jesi osoba puna ljubavi koja želiš biti, i tijekom dana primjećuj svoje reakcije u odnosu na tu pretpostavku; reakcije će ti pokazati iz kojeg stanja funkcioniraš.

Ovdje nam na scenu stupa treći temelj – odvajanje. Kada otkrijemo da je sve oko nas manifestacija našeg stanja svijesti i kada odredimo stanje svijesti koje želimo izmanifestirati, vrijeme je za ulazak u to stanje jer moramo se psihološki pomaknuti s mjesta na kojem jesmo na mjesto na kojem želimo biti.

Svrha odvajanja jest odvojiti se od sadašnjih reakcija na život i povezati se sa svojim ciljem. Ovo unutarnje odvajanje moramo razviti praksom. U početku kao da nemamo snage odvojiti se od neželjenih unutarnjih stanja, jednostavno jer smo svako svoje raspoloženje i reakciju oduvijek smatrali prirodnim i navikli se identificirati s njima.

Kad ne znamo da su naše reakcije samo stanja svijesti od kojih se možemo odvojiti vrtimo se u jednom te istom krugu problema – ne vidimo ih kao unutarnja stanja već kao vanjske situacije. Unutarnje odvajanje prakticiramo da bismo mogli izaći iz kruga naših naviknutih reakcija na život. Ovo je razlog zbog kojeg moramo formulirati cilj i neprestano se promatrati u odnosu na njega.

Ovo učenje započinje sa samopromatranjem. Nakon toga nas pita, „Što želiš?“, a zatim poučava odvajanju od svih negativnih stanja i povezivanju s ciljem. Ovo posljednje – povezivanje s ciljem – postižemo čestim pretpostavljanjem osjećaja ispunjene želje.

Moramo vježbati odvajanje od negativnih raspoloženja i misli usred svih problema i nevolja svakodnevnog života. Ne možemo postati drugačiji od onog što smo sada dok se ne počnemo odvajati od sadašnjih reakcija i identificirati sa svojim ciljem. Odvajanje od negativnih stanja i pretpostavljanje ispunjene želje moraju se prakticirati usred svih životnih radosti i nesreća.

Put istinske metafizike nalazi se usred svih životnih događanja. Moramo neprestano prakticirati samopromatranje, razmišljanje iz cilja i odvajanje od negativnih raspoloženja i misli ako želimo biti oni koji sprovode (žive) istinu, umjesto da o njoj samo slušaju.

Prakticiraj ove tri temeljne ideje i uzdići ćeš se na sve više i više nivoe svijesti.

Nikad ne zaboravljaj da tvoje stanje svijesti privlači tvoj život.

Počni se uspinjati!

Neville

(Prevela Sanja Marić)

Podijeli:

Božić (Neville Goddard)

(Odlomak iz knjige “Neka vam bude prema vašoj vjeri”) Eto, djevica će začeti i roditi sina, i dat će mu se ime Emanuel — što

OSHO

OSHO Ljubav, sloboda i samoća: Koan odnosa

Kontaktirajte nas