Neville Goddard

Neville Lancelot Goddard (1905-1972) jedan je od najvažnijih i najutjecajnijih predstavnika Nove Misli, duhovnog pokreta nastalog u Sjedinjenim Državama početkom 19. stoljeća koji je akumulirao mudrost i filozofiju iz različitih kultura i sustava vjerovanja, podučavajući da misli i uvjerenja utječu na ljudsko ponašanje, zdravlje i život u cijelosti. Nevilla danas mnogi prepoznaju kao najvećeg pionira nove duhovnosti i smatraju ga začetnikom popularnog Zakona Privlačenja, a mnoge njegove ideje podudaraju se s današnjim aktualnim otkrićima u kvantnoj fizici.

Podučavajući da je ljudska imaginacija ta koja kreira stvarnost i privlači u naš život željene ishode, ohrabrivao je i poticao ljude da započnu nov život s novim stanjem svijesti: Vjerujte – velika čuda su moguća. Vaša sudbina je uzdići se u sve viša i viša stanja svijesti i u manifestaciju unijeti sve više beskrajnih čuda stvaranja. U svojim knjigama i brojnim predavanjima, Neville govori da su ljudska svijest i imaginacija sâm Bog te da je čovjek kreator vlastita svijeta sukladno stanju svijesti koje posjeduje. Njegova duhovna vizija bila je vrlo jasna: Sve što vidite i doživljavate, uključujući i druge ljude, rezultat je vaših misli i emocionalnih stanja. Čovjek je tvorac vlastite sudbine, a koncept koji on ima o sebi određuje svijet u kojem živi.

Neville ne samo da je ponudio metodu koja nas uči kako promijeniti vlastiti unutarnji i vanjski svijet, već je svoj oštar intelekt upotrijebio za jedno novo, psihološko tumačenje Biblije i time nam predao ključeve za njeno dublje razumijevanje. Smatrao je da Biblija nije povijesni zapis drevne civilizacije ili biografija Isusova života, već priča o nama – priča o čovjeku – jedna velika psihološka drama koja se odvija u čovjekovoj svijesti. U jednom od svojih predavanja, Neville hrabro i nedvosmisleno izjavljuje: Kad vam kažem da je Biblija vaša biografija, zapravo vam govorim da ste vi Bog, i to mislim ozbiljno. Što je Bog u čovjeku? To je njegova sposobnost imaginacije. A imaginacija je koncept koji imamo o sebi – sustav naših uvjerenja, misli i emocija. Mijenjajući svoja uvjerenja postajemo nalik Bogu – možemo stvoriti bolji, uzvišeniji i plemenitiji koncept sebe te posljedično tome stječemo sposobnost stvoriti bolji, uzvišeniji i plemenitiji unutarnji i vanjski svijet.

U posljednjem desetljeću života, Neville je svoju filozofiju odveo u radikalno novom smjeru, što ga je koštalo popularnosti u novim duhovnim krugovima koji su više bili orijentirani na poruku uspjeha i kreiranje vanjske stvarnosti nego na duboku unutarnju promjenu koju je Neville nazivao novim duhovnim rođenjem, oslobođenjem, Božjim obećanjem. Mnogo slušatelja, žalio se Neville, uopće nije zainteresirano za vjeru koja vodi ispunjenju Božjeg obećanja. Na pokušaj nagovora da napusti tu temu kako ne bi izgubio publiku, Neville je odgovorio: Onda ću o tome govoriti golim zidovima. Nije odustao od svoje namjere te je nastavio prenositi poruku u koju je vjerovao i koju je živio. U nekim izvorima stoji da je svoje mistično iskustvo ponovnog rođenja doživio 1959. godine i time ispunio svoje „obećanje”.

Naša imaginacija je Božje sjeme, podučavao je Neville, referirajući se često na stihove iz Biblije u kojima je vidio i konačnu istinu: Vi ste Bogovi; vi ste svi sinovi Svevišnjega (Psalam 82:6).

Nevillova karizma, britak um i lakoća s kojom je prenosio svoju poruku čine ga i dan danas jednim od najvećih duhovnih učitelja i inspiracija. Njegova poznata poruka da Imaginacija kreira stvarnost danas nam je više nego korisna jer ne samo da nas podsjeća na činjenicu da je naš život samo u našim rukama, nego i stavlja pred nas jedan velik i ozbiljan zadatak, a to je odgovor na pitanje: Kakva je to naša imaginacija, kakva su nam to uvjerenja, misli i emocije kad smo uspjeli stvoriti baš ovakvu realnost kojoj danas svjedočimo?

Podijeli

Knjige autora

10,49 
8,39 

Blog

blog

Božić (Neville Goddard)

(Odlomak iz knjige “Neka vam bude prema vašoj vjeri”) Eto, djevica će začeti i roditi sina, i dat će mu se ime Emanuel — što

blog

Izvadak iz knjige “Duhovan rat”

Lisa sjedi u tišini i pijucka svoje vino. Treba je pogurati i želi biti pogurana i zato je gurnem. „Zašto uvijek nosiš planer sa sobom?“ Ispije

blog

Izvadak iz knjige “Duhovan rat”

Pogled nam je toliko zamagljen mentalnim i emocionalnim smećem i otpadom sebstva da je ono što zovemo golom stvarnošću tek blagi prosjaj koji se nazire

blog

Temeljne ideje, Neville Goddard

Kada se radi o ovako obimnoj temi uistinu je nezahvalan zadatak sažeti u nekoliko stotina riječi ono što smatram najosnovnijim i najvažnijim idejama za one